Home » News » ΖΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ

ΖΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απάντηση στον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 2006 ως επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του διαβήτη στον κόσμο, φθάνοντας συνολικά σε ακροατήριο πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες. Η εκστρατεία σημαίνεται από ένα λογότυπο με μπλε κύκλο που εγκρίθηκε το 2007, μετά από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση του Διαβήτη. Σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας ως απάντηση στην επιδημία του Διαβήτη. Το σύνθημα κατά την τριετή εκστρατεία 2014 – 2016 είναι «Υγιεινός Τρόπος Ζωής και Διαβήτης». Η εκστρατεία εστιάζει στην υγιεινή διατροφή ως βασικό παράγοντα για την καταπολέμηση του Διαβήτη και ως ακρογωνιαίο λίθο για την παγκόσμια υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΖΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ

O ζακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Υπεργλυκαιμία είναι μια κοινή δράση της ανεξέλεγκτης νόσου του διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή, που σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σωστά. Ο πιο κοινός τύπος είναι ο διαβήτης τύπου 2 . Ο διαβήτης οδηγεί σε σοβαρές ζημιές σε πολλά συστήματα του σώματος .

Πάνω από 346 εκατ άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας . Kάθε μέρα, σχεδόν 25.000 άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη και Εκτιμάται ότι μέχρι το 2040, ένας στους δέκα ενήλικες θα ζουν με διαβήτη. Στην Ευρώπη, τα 60 εκατομμύρια ενηλίκων που ζουν με διαβήτη σήμερα (πάνω από 90% με διαβήτη τύπου 2) και 32 εκατομμύρια βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο, καθιστώντας το διαβήτη μία από τα κυρίαρχα θέματα υγείας στην ήπειρο.
Από την άλλη πλευρά, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 (T1D) μεταξύ των παιδιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί ,ο ηλικιακός πήχης της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά πλέον ολοένα χαμηλώνει – η ασθένεια εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε μικρότερα παιδιά, κάτω των 5 ετών. Γενικότερα η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται, άγνωστο γιατί. Ενώ στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 10-13 ετών, τώρα εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες (κάτω των 5) αλλά και σε μεγαλύτερες (άνω των 20).

d5840a1adaa1472f871d1900cf233e18

ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ & ΠΡΟΛΗΨΗ

Αν ο διαβήτης δεν παρακολουθείτε σωστά, οι πάσχοντες με τον καιρό παρουσιάζουν βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα.
Η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών λόγω του σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται όσο καλύτερα ρυθμίζονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μια σειρά παραγόντων, όπως το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η καθιστική ζωή, επιταχύνουν την ανάπτυξη επιπλοκών. Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες.

Πολλοί από τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους εμφανίζεται πρώτα στα παιδιά και τους νέους.
Στην πρόληψη του διαβήτη 2 και των επιπλοκών του τύπου, άνθρωποι όλων των ηλικιών θα πρέπει να πετύχουν να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος να είναι σωματικά δραστήριος, να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και να αποφεύγει τη χρήση του καπνού (κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων).
Τα άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT) ή τη μειωμένη γλυκαιμία νηστείας (IFG) βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της ομαλότητας και εμφάνισης της νόσου και βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση της αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και διατροφής και μέσο φαρμακολογικής παρέμβασης .
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι άνθρωποι επιλέγουν να προλαμβάνουν πολλές ασθένειες οι και να τις ρυθμίζουν σε πρώιμο στάδιο με πιο φυσικό τρόπο προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την χρήση φαρμάκων.
Ο συνδυασμός βιταμινών, ηλεκτρολυτών και άλλων συμπληρωμάτων έχει σαν στόχο την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και την πιο αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το σώμα.
Τι όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από την φύση προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό με τις κατάλληλες βιταμίνες και ενδεδειγμένα συμπληρώματα διατροφής που θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Αρχικά η βασίλισσα των βιταμινών. Η βιταμίνη C, η οποία σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε βοηθάει στο να μείνει εκτός αίματος και εντός κυττάρων το σάκχαρο. Έτσι διατηρεί τις αρτηρίες και τα νεφρά του διαβητικού υγιή.
Η βιταμίνη Ε, συνδυασμό με την βιταμίνη Β, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του παγκρέατος και αναστέλλει την νευρική κατάρρευση και τα εμφράγματα. Το φολικό οξύ με τις βιταμίνες Β 12, και Β 6 αναστέλλει τις δυσλειτουργίες της όρασης, ένα πρόβλημα που πολύ συχνά ταλαιπωρεί τους διαβητικούς. Από μόνη της η Β 12 ανακουφίζει από τους νευρολογικούς πόνους.
Το χρώμιο σε συνδυασμό με την βιοτίνη βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης, μειώνει το σάκχαρο του αίματος καθώς και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο πάγκρεας.
Στην καλή λειτουργία της ινσουλίνης επίσης βοηθάει κι ένα συμπλήρωμα μαγνήσιου, ενώ θα συνεισφέρει πολύ και ο ψευδάργυρος.
Το Fish Oil παίζει πρωτεύοντα θετικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Τι κοινό έχουν όσοι πάσχουν από Διαβήτη (τύπου ΙΙ); Εκτός από καθημερινά προβλήματα στη ζωή του, έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακή χοληστερόλη, κάτι που οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση.
Τι είπαμε ότι κάνει το ιχθυέλαιο; Μειώνει τα τριγλυκερίδια, την κακή χοληστερόλη και μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση. Και πέρα από όλα τα άλλα τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απόλυτα ασφαλές για τους διαβητικούς, αφού δεν έχει παρατηρηθεί καμία μα καμία επίπτωση στην ασφαλή για τους διαβητικούς δράση της ινσουλίνης.
Τέλος ένα πολύ σημαντικά συμπλήρωματα διατροφής τα οποία, κατά κάποιο τρόπο είναι μιμητές ινσουλίνης, και τα οποία θα βοηθήσουν πολύ στην καλή λειτουργία της ενδογενούς ινσουλίνης στο συκώτι και τους μυς.
Κανένα συμπλήρωμα δεν υποκαθιστά την υπόλοιπη διατροφή μας αλλά την συμπληρώνει και την ενισχύει.

 Diabetes-month

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *